„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Łosoś gotowany w całośći

/
Łosoś gotowany w całości.

Łosoś pieczony z rusztu

/
Łosoś pieczony z rusztu.

Węgorz faszerowany

/
Węgorz faszerowany.

Frykas z węgorza na ruszcie

/
Frykas z węgorza na ruszcie.

Pstrąg we własnym smaku

/
Pstrąg we własnym smaku.

Karp z sosem pomidorowym

/
Karp z sosem pomidorowym.

Karp opiekany

/
Karp opiekany.

Karp w winie czerwonym z łuską

/
Karp w winie czerwonym z łuską.

Karp po polsku

/
Karp po polsku.

Ryba duszona w śmietanie z kartoflami

/
Ryba duszona w śmietanie z kartoflami, smaczna.

Ryba po żydowsku

/
Ryba po żydowsku.

File ze szczupaka lub sandacza

/
File można robić z każdej ryby dużej, mającej białe mięso.

Szczupak smażony

/
Szczupak smażony.

Szczupak pieczony z rożna ze śmietaną

/
Szczupak pieczony z rożna ze śmietaną.

Szczupak z szarym sosem postny

/
Szczupak z szarym sosem postny.

Szczupak szpikowany jarzynami

/
Szczupak szpikowany jarzynami.

Szczupak pieczony w słoninie

/
Szczupak pieczony w słoninie.

Szczupak faszerowany z pieca

/
Szczupak faszerowany z pieca.

Szczupak z sosem rumianym

/
Szczupak z sosem rumianym.

Szczupak na rosole burakowym

/
Szczupak na rosole burakowym.

Szczupak z rusztu

/
Szczupak z rusztu.

Szczupak prałatowski z jarzynami

/
Szczupak prałatowski z jarzynami.

Szczupak w łusce

/
Szczupak w łusce z naturalnym smakiem bez przyprawy, do musztar­dy lub chrzanu.

Szczupak z sosem chrzanowym

/
Szczupak z sosem chrzanowym.

Szczupak zapiekany z chrzanem

/
Szczupak zapiekany z chrzanem.

Szczupak do rozmaitych sosów

/
Szczupak do rozmaitych sosów.

Szczupak opiekany z kwaśną kapustą

/
Szczupak opiekany z kwaśną kapustą.

Pyzy z szynką

/
Pyzy z szynką.

Pyzy na parze lub z pieca

/
Pyzy na parze lub z pieca.

Pyzy na parze

/
Pyzy na parze.

Gryczane bliny postne wyborne

/
Gryczane bliny postne wyborne.

Bliny z mąki gryczanej

/
Bliny z mąki gryczanej na jajach.

Bliny ruskie

/
Zamiast gryczanej, można do blinów użyć pszennej mąki do zamieszania, lecz gryczane bliny, są pulchniejsze i strawniejsze.

Szałtanosy

/
Szałtanosy.

Pierożki drożdżowe z twarogiem

/
Pierożki drożdżowe z twarogiem pieczone w papierze.

Pierożki drożdżowe zapiekane z powidłami

/
Pierożki drożdżowe zapiekane z powidłami.

Pierożki ukraińskie

/
Pierożki ukraińskie.

Kołdunki ukraińskie z Czernic

/
Zamiast czernic można tu użyć wisien.

Kołduny tyszkiewiczowskie

/
Zalać roztopionym masłem z podrumienioną dobrze cebulą.

Kołdunki z grzybów suszonych

/
Kołdunki, czyli pierożki z rozmaitym farszem.

Pierogi kapuściane

/
Pierogi kapuściane, do których przyznaje się wielu.

Pierogi z Pokucia

/
Pierogi z Pokucia, choć nie tylko.

Pierogi litewskie serowe

/
Litewskie serowe, ale konkretne, bo na ostro.

Pierogi wątróbkowe po żydowsku

/
Pierogi wątróbkowe po żydowsku

Cebulaki

/
Pierogi tatarskie z cebulą - cebulaki

Kibiny

/
Kibiny czyli - obok kołdunów - popis kuchni wileńskiej

Pierogi ruskie

/
Pierogi ruskie czyli... typowo polskie.

Ryż w kożuchu

/
Kosowska kuchnia jarska.

Gołąbki

/
Kosowska kuchnia jarska.

Cymes

/
Można podawać z ziemniakami albo kaszą gryczaną.

Racuchy chanukka

/
Wiele potraw kuchni żydowskiej łączy się z obchodzonymi przez ten naród uroczystościami różnych świąt. Mimo to sporo smakołyków, choć czasem w nieco zmienionej formie, przeniknęło również do kuchni kresowej. Jedną z nich są słodkie racuszki, zwane chanukkami (Chanuka to Święto Światła). Przygotowanie ich jest niezwykle proste. To bardzo smaczny, delikatny i wyśmienity deser; można go podać do kawy, herbaty albo nawet czekolady na gorąco.