Frykas z węgorza na ruszcie.
Składniki:
1 1/2—2 kilo węgorza, soli, 1 1/2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 cebula i pietruszka, 1 szklanka bulionu, trochę pieprzu, 1/2 cytryny, 2—3 żółtka.
Sposób przygotowania:
Węgorz oprawia się, jak następuje: około głowy naciąć skórę, przeciągnąć iglicą szpagat przez oczy i zawiesić go na nim; odchylić skórę nożem, ująć ją palcami i ciągnąć, a zdejmie się aż do ogona. Opłukać, pokrajać i posolić, po czym otrzeć serwetą, skraplać masłem i opiekać na ruszcie. Podsmażyć łyżkę mąki w maśle, razem z drobno usiekaną cebulką i pietruszką, wlać trochę bulionu, wsypać trochę pieprzu i pół cytryny w talerzyki pokrajanej, ugotować to dobrze i włożyć pokrajanego węgorza, z którym raz jeszcze zagotować. Na wydaniu sos zaprawić żółtkami i zalać nim ułożonego węgorza.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 131.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!