Frykas z węgorza na ruszcie.

Składniki:

1 1/2—2 kilo węgorza, soli, 1 1/2 łyżki ma­sła, 1 łyżka mąki, 1 cebula i pietruszka, 1 szklanka bulionu, trochę pie­przu, 1/2 cytryny, 2—3 żółtka.

Sposób przygotowania:

Węgorz oprawia się, jak następuje: około głowy naciąć skórę, prze­ciągnąć iglicą szpagat przez oczy i zawiesić go na nim; odchylić skórę nożem, ująć ją palcami i ciągnąć, a zdejmie się aż do ogona. Opłukać, po­krajać i posolić, po czym otrzeć serwetą, skraplać masłem i opiekać na ruszcie. Podsmażyć łyżkę mąki w maśle, razem z drobno usiekaną cebul­ką i pietruszką, wlać trochę bulionu, wsypać trochę pieprzu i pół cy­tryny w talerzyki pokrajanej, ugotować to dobrze i włożyć pokrajanego węgorza, z którym raz jeszcze zagotować. Na wydaniu sos zaprawić żółtkami i zalać nim ułożonego węgorza.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 131.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply