Węgorz faszerowany.
Składniki:
1 1/2—2 kilo węgorza, soli, 1/2 bułki francuskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, szczypta pieprzu, 2 żółtka, 1—2 łyżki szampionów, 1 1/2—2 łyżki masła, 2—3 łyżki śmietany, 2—3 sucharki. Do tego sos rumiany z cytryną.
Sposób przygotowania:
Mięso węgorza utłuc w moździerzu z tartą bułką i drobno usiekaną, podsmażoną w maśle cebulką i pietruszką. Posolić ten farsz, popieprzyć, wbić parę żółtek, jedno białko, dodać trochę usiekanych trufli lub szampionów, parę łyżek śmietany, wymieszać mocno, obłożyć tym kość grzbietową węgorza, aby miał kształt całej ryby, osypać sucharkiem i piec na brytfannie, polewając masłem. Na wydaniu zalać rumianym sosem z podpalonej w maśle mąki i bulionu z solą i cytryną.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 131.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!