Węgorz faszerowany.

Składniki:

1 1/2—2 kilo węgorza, soli, 1/2 bułki francuskiej, 1 cebula, 1 pietruszka, szczypta pieprzu, 2 żółtka, 1—2 łyżki szampionów, 1 1/2—2 łyżki masła, 2—3 łyżki śmietany, 2—3 sucharki. Do tego sos ru­miany z cytryną.

Sposób przygotowania:

Mięso węgorza utłuc w moździerzu z tartą bułką i drobno usiekaną, podsmażoną w maśle cebulką i pietruszką. Posolić ten farsz, popieprzyć, wbić parę żółtek, jedno białko, dodać trochę usiekanych trufli lub szam­pionów, parę łyżek śmietany, wymieszać mocno, obłożyć tym kość grzbie­tową węgorza, aby miał kształt całej ryby, osypać sucharkiem i piec na brytfannie, polewając masłem. Na wydaniu zalać rumianym sosem z pod­palonej w maśle mąki i bulionu z solą i cytryną.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 131.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply