Łosoś pieczony z rusztu

Łosoś pieczony z rusztu.

Składniki:

Łososia, soli, 2 łyżki masła, 3—4 sucharki. Do tego rumiany sos z kaparami.

Sposób przygotowania:

Wyjąć wnętrzności, oparzyć wrzątkiem dla zdjęcia łuski, pokrajać na cienkie kawałki, wyjąć ości, osolić i piec na patelni lub ruszcie, polewa­jąc roztopionym masłem, póki się nie podrumieni. Następnie osypać su­charkiem, podpiec jeszcze trochę w gorącym piecu i wydać do sałaty, zalać rumianym sosem z kaparami lub podać z sosem tatarskim.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 132.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply