Łosoś gotowany w całości.
Składniki:
Łososia, soli, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por, 1 seler, 1 cebula, 3/4 szklanki octu, 1 1/2 szklanki wina, 2—3 liści bobkowe, 5—6 ziarn pieprzu angielskiego i prostego, 2 główki kalafiorów, 40—60 rakowych szyjek. Do tego sos śmietankowy z żółtkami i masłem rakowym lub musztardowy z kaparami.
Sposób przygotowania:
Głowę oczyszczonego łososia związać szpagatem, osolić, osypać jarzynami i włoszczyzną, obwiązać serwetą, włożyć do miedzianej wanienki i zalać zimną wodą z octem, 1 1/2 szklanką wina białego. Gotować z początku na wielkim ogniu, a potem na wolnym.
Skoro się ugotuje, ściągnąć zeń skórę, wyłożyć na deskę lub na długi półmisek, przykryć ogrzaną serwetą, aby nie ostygł, ubrać ugotowanymi kalafiorami i rakowymi szyjkami. Oddzielnie podać sos śmietanowy, zaprawiony żółtkami i rakowym masłem albo holenderski lub z krewetek. Dla odmiany można dać sos musztardowy z kaparami.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 132.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!