Kołdunki, czyli pierożki z rozmaitym farszem.
Kołdunki z grzybów suszonych.
Składniki:
20 deka grzybów, 2-3 cebule, 2 łyżki masła, 1 śledź, 2 jaja, szczypta soli i pieprzu.
Na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, soli, 2 sucharki.
Sposób przygotowania:
Przepłukać niewielki wianek grzybów z piasku, ugotować na miękko i drobno usiekać. Podsmażyć w sporej łyżce masła drobno usiekaną, sparzoną i wyciśniętą z soku cebulę, zmieszać z grzybami, wymoczonym i usiekanym śledziem, dwoma jajami, szczyptą soli i pieprzu. Rozwałkować ciasto zrobione z jaj, wody i mąki, jak na wszystkie kołduny, nałożyć farszem grzybowym, wyciskać kołdunki foremką lub kółkiem i spuszczać do wrzątku; skoro na wierzch wypłyną, odcedzić i zalać roztopionym masłem z sucharkiem przed podaniem do stołu.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 212-213.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!