Kołdunki z grzybów suszonych

Kołdunki, czyli pierożki z rozmaitym farszem.

Kołdunki z grzybów suszonych.

Składniki:

20 deka grzybów, 2-3 cebule, 2 łyżki masła, 1 śledź, 2 jaja, szczypta soli i pieprzu.

Na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, soli, 2 sucharki.

Sposób przygotowania:

Przepłukać niewielki wianek grzybów z piasku, ugotować na miękko i drobno usiekać. Podsmażyć w sporej łyżce masła drobno usiekaną, sparzoną i wyciśniętą z soku cebulę, zmieszać z grzybami, wymoczonym i usiekanym śledziem, dwoma jajami, szczyptą soli i pieprzu. Rozwałkować ciasto zrobione z jaj, wody i mąki, jak na wszystkie kołduny, nało­żyć farszem grzybowym, wyciskać kołdunki foremką lub kółkiem i spuszczać do wrzątku; skoro na wierzch wypłyną, odcedzić i zalać roztopio­nym masłem z sucharkiem przed podaniem do stołu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 212-213.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply