Kołduny tyszkiewiczowskie

Zalać roztopionym masłem z podrumienioną dobrze cebulą.

Składniki:

14 deka grzybów suszonych, 2 cebule, 2-3 łyżki masła, 20 deka tłustej szynki, 2 jaja, soli i pieprzu. Na ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jaja, soli.

Sposób przygotowania:

Ugotować suszone grzyby na miękko, usiekać je i przyprawić wyżej Wskazanym sposobem. Usiekać na miazgę tłustej, wędzonej szynki, jeżeli chuda, dodać świeżej słoniny i wziąć taką część, ile będzie grzybów, zmieszać, zawinąć do ciasta jak na zwyczajne pierożki, ugotować we wrzątku, odcedzić i zalać roztopionym masłem z podrumienioną dobrze cebulą.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 213.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply