Zamiast czernic można tu użyć wisien.
Składniki:
3 szklanki mąki gryczanej lub 1 1/2 szklanki pszennej i 1 1/2 szklanki gryczanej, 2 jaja, soli, 3 szklanki czernic, kilka łyżek cukru. Do tego śmietana z cukrem i cynamonem.
Sposób przygotowania:
Zrobić ciasto jak na zwyczajne kołduny, biorąc mąkę pszenną po połowie z gryczaną lub samej gryczanej użyć na ciasto. Wybrać dojrzałe niepotarte czernice, przesypać je cukrem, wymieszać ostrożnie, aby nie popękały i nie puściły soku, nakładać nimi ciasto, zawijać i spuścić do Wrzątku. Odcedzić i zalać świeżą śmietaną z cukrem i cynamonem. Zamiast czernic można tu użyć wisien po wybraniu z nich pestek.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 213.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!