Szczupak do rozmaitych sosów.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 1 szklanka octu, 2 cebule, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 seler, Do tego sos rybny jakikolwiek.
Sposób przygotowania:
Oskrobać, oczyścić, pokrajać szczupaka na dzwona; posolić na godzinę podsuszoną solą, ułożyć szczelnie jeden kawałek przy drugim, zalać wrzącym octem i nakryć misą. W kilka minut przełożyć do rondla, zalać, wrzątkiem, aby objęło, włożyć w całości parę cebul, marchwi, pietruszki, gotować na mocnym ogniu dopóty, nim płetwy łatwo odstawać nie będą. Zdjąwszy z ognia, skropić zimną wodą, nakryć na kilka minut papierem i misą, aby nie ulotniła się para i wydać z jakim chcąc sosem, np. chrzanowym, kaparowym, pomidorowym, holenderskim lub tatarskim.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!