Szczupak do rozmaitych sosów

Szczupak do rozmaitych sosów.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 1 szklanka octu, 2 cebule, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 seler, Do tego sos rybny jaki­kolwiek.

Sposób przygotowania:

Oskrobać, oczyścić, pokrajać szczupaka na dzwona; posolić na godzinę podsuszoną solą, ułożyć szczelnie jeden kawałek przy drugim, zalać wrzą­cym octem i nakryć misą. W kilka minut przełożyć do rondla, zalać, wrzątkiem, aby objęło, włożyć w całości parę cebul, marchwi, pietruszki, gotować na mocnym ogniu dopóty, nim płetwy łatwo odstawać nie będą. Zdjąwszy z ognia, skropić zimną wodą, nakryć na kilka minut papierem i misą, aby nie ulotniła się para i wydać z jakim chcąc sosem, np. chrza­nowym, kaparowym, pomidorowym, holenderskim lub tatarskim.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply