Szczupak zapiekany z chrzanem.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 2 cebule, 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 szklanki chrzanu, 1 – 1 1/2 szklanki śmietany.
Sposób przygotowania:
Osolić szczupaka, pokrajać na kawałki i przełożyć następującą mieszaniną: usiekać parę cebul, wycisnąć, usmażyć w sporej łyżce masła, u trzeć chrzanu, podsmażyć go razem, położyć rząd ryby, rząd chrzanu z cebulą i tak dalej postępować. Na koniec zalać śmietaną, nakryć pokrywką i dusić na węglach lub w piecu.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!