Szczupak zapiekany z chrzanem

Szczupak zapiekany z chrzanem.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 2 cebule, 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 szklanki chrzanu, 1 – 1 1/2 szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:

Osolić szczupaka, pokrajać na kawałki i przełożyć następującą mie­szaniną: usiekać parę cebul, wycisnąć, usmażyć w sporej łyżce masła, u trzeć chrzanu, podsmażyć go razem, położyć rząd ryby, rząd chrzanu z cebulą i tak dalej postępować. Na koniec zalać śmietaną, nakryć pokry­wką i dusić na węglach lub w piecu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply