Szczupak z sosem chrzanowym

Szczupak z sosem chrzanowym.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 1 marchew

1 pietruszka, 1 seler, 1/2 pora, 1—2 cebule, 5—6 ziarn pieprzu, 2 liści bob­kowe, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 – 1 1/2 szklanki śmietany, 1 1/2 szklanki chrzanu, parę łyżek octu.

Sposób przygotowania:

Pokrajanego i osolonego szczupaka włożyć do rondla, zalać wygotowa­nym smakiem z różnej włoszczyzny, wlać parę łyżek octu, dodać kilka ziarn pieprzu i gotować na prędkim ogniu pod pokrywą. Wziąć sporą łyż­kę masła, tyleż mąki, poddusić w tym chrzan, rozrobić szklanką wysa­dzonego rybnego smaku, zagotować, wlać śmietanę, wymieszać, zagoto­wać jeszcze i oblać sosem szczupaka.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply