Szczupak z sosem chrzanowym.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 1 marchew
1 pietruszka, 1 seler, 1/2 pora, 1—2 cebule, 5—6 ziarn pieprzu, 2 liści bobkowe, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 – 1 1/2 szklanki śmietany, 1 1/2 szklanki chrzanu, parę łyżek octu.
Sposób przygotowania:
Pokrajanego i osolonego szczupaka włożyć do rondla, zalać wygotowanym smakiem z różnej włoszczyzny, wlać parę łyżek octu, dodać kilka ziarn pieprzu i gotować na prędkim ogniu pod pokrywą. Wziąć sporą łyżkę masła, tyleż mąki, poddusić w tym chrzan, rozrobić szklanką wysadzonego rybnego smaku, zagotować, wlać śmietanę, wymieszać, zagotować jeszcze i oblać sosem szczupaka.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!