Szczupak szpikowany jarzynami

Szczupak szpikowany jarzynami.

Składniki:

1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 2 piet­ruszki, 2 cebule, 2 marchwie, 1 por, 1 seler, trochę skórki cytrynowej, 1 szklanka octu, pieprzu, 3—4 liści bobkowe, sos rumiany z piklami.


Sposób przygotowania:

Oczyściwszy szczupaka, osolić (jeżeli duży na dwie godziny, jeżeli mniej­szy na jedną), naszpikować go pietruszką, marchwią, skórką cytrynową, włożyć do wanienki, zalać zimną wodą, włożyć różnej włoszczyzny, szklan­kę wina białego, trochę pieprzu i liścia bobkowego i gotować pół godziny; odstawić, skropić zimną wodą, przykryć papierem i pokrywą, aby nie wy­parowało, a w kilka minut wyjąć ostrożnie na blat i zalać sosem rumia­nym z piklami.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 126.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply