Szczupak szpikowany jarzynami.
Składniki:
1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 marchwie, 1 por, 1 seler, trochę skórki cytrynowej, 1 szklanka octu, pieprzu, 3—4 liści bobkowe, sos rumiany z piklami.
Sposób przygotowania:
Oczyściwszy szczupaka, osolić (jeżeli duży na dwie godziny, jeżeli mniejszy na jedną), naszpikować go pietruszką, marchwią, skórką cytrynową, włożyć do wanienki, zalać zimną wodą, włożyć różnej włoszczyzny, szklankę wina białego, trochę pieprzu i liścia bobkowego i gotować pół godziny; odstawić, skropić zimną wodą, przykryć papierem i pokrywą, aby nie wyparowało, a w kilka minut wyjąć ostrożnie na blat i zalać sosem rumianym z piklami.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 126.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!