Pierogi tatarskie z cebulą – cebulaki
Składniki:mąka pszenna, mleko, jajko, soda oczyszczona, cebula, mięso, sól, pieprz, masło.
Sposób przygotowania:
Zagnieść porządnie ciasto z 35 dkg mąki, dodając rozmieszaną w szklance mleka łyżeczkę sody oczyszczonej i jajko. Osolić. Przykryć i odstawić na 20 min. w chłodne miejsce.
Mięso (1/2 kg) i cebulę (1/2 kg) posiekać bardzo drobno (tak, jak przy kibinach), dodać soli, nie żałować pieprzu.
Ciasto rozwałkować, dużą szklanką lub spodkiem wykroić krążki, napełnić je farszem i skleić jak pierogi. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, pociągnąć stopionym masłem, wsunąć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez 35-40 min.oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!