Pierogi wątróbkowe po żydowsku
Składniki:mąka, jajko, wątroba wołowa, cebula, jajo, smalec z gęsiny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z 3 szklanek mąki pszennej, jajka i wody. Schować pod miskę, by nie obeschło.
Upiec na patelni pociętą w plastry wątrobę wołową (ok. 30-40 dkg ). Ostudzić i zemleć na maszynce. Dodać ugotowane na twardo, siekane jajko oraz przysmażone na gęsim smalcu 3 średnie, drobno pokrojone cebule. Posolić, sypnąć pieprzu, dokładnie wymieszać. Farszem tym nadziewać krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta, sklejać i gotować w osolonej wodzie przez 4-5 min. od chwili wypłynięcia. Odcedzić i podsmażyć na patelni.oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!