Karp opiekany.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo karpia, soli, 2 jaja, 6 – 7 sucharków, 2 łyżki masła, zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Oczyścić z łuski karpia, rozpłatać, wypłukać, pokrajać na części, naciąć trochę na grzbiecie i osypać solą. Gdy się osoli, wytrzeć na sucho serwetą, pomoczyć w rozbitych jajach, utarzać w sucharku, położyć na rozpalone masło i usmażyć. Wydać osypawszy podsmażoną w maśle pietruszką lub obłożyć nim jaką stosowną jarzynę, jako to: groszek, szpinak, szczaw, czerwona kapusta itp.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 130.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!