Karp opiekany

Karp opiekany.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo karpia, soli, 2 jaja, 6 – 7 sucharków, 2 łyż­ki masła, zielonej pietruszki.

Sposób przygotowania:

Oczyścić z łuski karpia, rozpłatać, wypłukać, pokrajać na części, na­ciąć trochę na grzbiecie i osypać solą. Gdy się osoli, wytrzeć na sucho serwetą, pomoczyć w rozbitych jajach, utarzać w sucharku, położyć na rozpalone masło i usmażyć. Wydać osypawszy podsmażoną w maśle pietruszką lub obłożyć nim jaką stosowną jarzynę, jako to: groszek, szpinak, szczaw, czerwona kapusta itp.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 130.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply