Karp z sosem pomidorowym

Karp z sosem pomidorowym.

Składniki:

1 1/2 kilo karpia, soli, 2 łyżki mąki, parę pomidorów, 2 cebule, 1 łyżka masła, kilka sucharków, parę łyżek tartego sera.

Sposób przygotowania:

Oczyścić karpia, posolić go i usmażyć na maśle w całości, po uprzed­nim utarzaniu go z obu stron w mące. Parę pomidorów surowych i tyleż cebul pokrajać w plasterki i obłożyć nimi rybę na metalowym półmisku, osypać ją wreszcie sucharkiem i serem (najlepiej parmezanem) i na kwadrans wstawić do pieca.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 131.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply