Szczupak smażony.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 3/4 szklanki mąki, 14 deka masła.
Sposób przygotowania:
Oprawić, pokrajać na kawałki i osolić szczupaka. Rozpuścić suto masła na patelni, tarzać otarte serwetą z wilgoci kawałki ryby w utłuczonym sucharku lub mące i spuszczać na wrzące masło, obracając na obie strony i próbując widelcem, czy gotowa. Tym sposobem smaży się każda ryba; większa przekraja się na grzbiecie, aby łatwiej ją dosmażyć i kraje w kawałki, mniejsza smaży się w całości. Trzeba od razu kłaść na patelni dostateczną ilość masła, aby się ryba zarumieniła, bo przy dokładaniu będzie blada, a często i podpaloną.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 128.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!