Szczupak smażony

Szczupak smażony.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 3/4 szklanki mąki, 14 deka masła.

Sposób przygotowania:

Oprawić, pokrajać na kawałki i osolić szczupaka. Rozpuścić suto masła na patelni, tarzać otarte serwetą z wilgoci kawałki ryby w utłuczonym su­charku lub mące i spuszczać na wrzące masło, obracając na obie strony i próbując widelcem, czy gotowa. Tym sposobem smaży się każda ryba; większa przekraja się na grzbiecie, aby łatwiej ją dosmażyć i kraje w ka­wałki, mniejsza smaży się w całości. Trzeba od razu kłaść na patelni do­stateczną ilość masła, aby się ryba zarumieniła, bo przy dokładaniu będzie blada, a często i podpaloną.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 128.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply