File można robić z każdej ryby dużej, mającej białe mięso.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 2 łyżki masła, 2 białka, szczypta kwiatu muszkatołowego, pietruszki zielonej i 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Oczyścić i osolić szczupaka, wybrać oście, mięso drobno usiekać, dodać łyżkę sporą masła, parę białek, trochę kwiatu muszkatołowego, wymieszać i utłuc mocno w moździerzu tak, aby się z tego jedna zrobiła masa. Nasmarować grubo masłem sporą pokrywę, zrobić z masy rybnej zrazy w kształcie kotlecików, ułożyć na pokrywę, posypać drobno usiekaną zieloną pietruszką i cytryną drobno i płasko pokrajaną, a przykrywszy papierem,, wysmarowanym masłem, i drugą pokrywą, wstawić na 10 minut do gorącego pieca. Wydając zalać którymkolwiek z rybnych sosów.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 128.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!