File ze szczupaka lub sandacza

File można robić z każdej ryby dużej, mającej białe mięso.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, 2 łyżki masła, 2 białka, szczypta kwiatu muszkatołowego, pietruszki zielonej i 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Oczyścić i osolić szczupaka, wybrać oście, mięso drobno usiekać, dodać łyżkę sporą masła, parę białek, trochę kwiatu muszkatołowego, wymie­szać i utłuc mocno w moździerzu tak, aby się z tego jedna zrobiła masa. Nasmarować grubo masłem sporą pokrywę, zrobić z masy rybnej zrazy w kształcie kotlecików, ułożyć na pokrywę, posypać drobno usiekaną zie­loną pietruszką i cytryną drobno i płasko pokrajaną, a przykrywszy pa­pierem,, wysmarowanym masłem, i drugą pokrywą, wstawić na 10 minut do gorącego pieca. Wydając zalać którymkolwiek z rybnych sosów.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 128.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply