Pierogi z Pokucia, choć nie tylko.
Składniki: mąka gryczana, mąka pszenna, żółtka, twaróg, maslo, sól.
Sposób przygotowania:
1/2 kg mąki gryczanej zaparzyć 3 szklankami wrzącej wody, schłodzić i, po dodaniu 1/4 kg mąki pszennej, zagnieść ciasto.
Twaróg (1 kg) dokładnie rozetrzeć z dodatkiem 8-7 żółtek, 2 łyżek masła, posolić.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Kłaść w nie farsz, sklejać, wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia. Odcedzić na sicie, polać masłem z zarumienioną bułką tartą. Można też krasić gęstą śmietaną.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!