Pierogi ruskie czyli… typowo polskie.
Składniki:mąka pszenna, jajko, ziemniaki, twaróg, cebula, sól, pieprz, tłuszcz.
Sposób przygotowania:
Z 1/2 kg mąki, jajka i wody zrobić luźne ciasto. Schować pod miskę, by nie obeschło. Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzić i ugnieść, dodając cebulę pociętą w drobną kostkę i przysmażoną na maśle (oliwie). Posypać czarnym mielonym pieprzem. Gdy ziemniaki podstygną, dodać 15-20 dkg twarogu i starannie wymieszać.
Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać szklanką krążki, i – po napełnieniu ich farszem – składać na pół i dokładnie sklejać brzegi. Gotować na małym ogniu w osolonej wodzie przez ok. 4-5 min. od chwili wypłynięcia. Odcedzić na sito, przelać 1/2 szklanki zimnej wody, rozłożyć na talerze i omaścić tłuszczem do wyboru: topionym masłem, skwarkami, oliwą.
Nadmiar pierogów można przełożyć do rondla, okrasić tłuszczem i spożyć później, po uprzednim podsmażeniu na patelni.
Dodatkiem podnoszącym walory smakowe pierogów jest maślanka, kwaśne mleko lub czerwony barszczyk.Choć są to pierogi bardzo znane, przypominamy ten przepis z prostej przyczyny; wszak króla pierogów czyli ruskich, nie powinno braknąć w żadnej pierogowej opowieści.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!