Pierożki drożdżowe zapiekane z powidłami

Pierożki drożdżowe zapiekane z powidłami.

Składniki:

3 szklanki mąki, 3 jaj. 2 szklanki mleka, 26 gram drożdży, soli, 3-4 sucharki, 1 szklanka powi­deł, 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Mąkę, 3 jaja, 2 szklanki letniego mleka, drożdże zmieszać, wsypać soli i postawić, aby podeszło.

Rozwałkować na stolnicy ciasto na grubość palca, nałożyć powideł, nakryć ciastem i wyrzynać foremką, jak każde kołdunki. Wysmarować grubo rondel masłem, wysypać sucharkiem, ułożyć rząd pierożków, skro­pić suto roztopionym masłem, ułożyć rząd drugi, znowu skropić masłem i tak postępować do połowy rondla, po czym postawić w cieple. Skoro podejdą, wstawić na godzinę do pieca, wyrzucić potem na półmisek i po­dać do sklarowanego masła.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 213-214.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply