Karp po polsku.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo karpia, soli, 3/4 litra octu, 3—4 szklanki piwa, 3—4 kawałki cukru, 1 marchew, 1 seler, 1 por, 2 cebule, 5—6 ziarn pieprzu angielskiego i prostego, 2—3 liście bobkowe, 2—3 goździki, 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej, 1/2 porcji chleba, 1/2 łyżki masła, zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną i pokrajaną na dzwona rybę zalać wrzącym octem i przykryć, niech tak postoi. Nastawić w rondlu tyle mocnego piwa po połowie z lekkim, aby zajęło rybę, zbyteczna bowiem ilość płynu robi ją zbyt miękką. Podpalić trochę cukru, pokrajać drobno marchew, selera, pora, parę cebul, wziąć kilka ziarn prostego i angielskiego pieprzu, parę goździków, trochę liścia bobkowego, skórki cytrynowej i soli i zagotować to wszystko razem w piwie. Skoro kilka razy zawre, włożyć rybę, wrzucić skorynkę podsitkowego chleba, a gdy się na mocnym ogniu wyżej opisanym sposobem zagotuje, dodać kawałek masła, potrząsając często, aby ryba nie przypadła do rondla. Skoro dojdzie, nakryć na kilka minut papierem i wyłożyć na półmisek, osypać pietruszką i zalać przecedzonym, zawiesistym sosem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 130.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!