Karp po polsku

Karp po polsku.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo karpia, soli, 3/4 litra octu, 3—4 szklanki piwa, 3—4 kawałki cukru, 1 marchew, 1 seler, 1 por, 2 cebule, 5—6 ziarn pieprzu angielskiego i prostego, 2—3 liście bobkowe, 2—3 goździki, 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej, 1/2 porcji chleba, 1/2 łyżki masła, zielonej pie­truszki.

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną i pokrajaną na dzwona rybę zalać wrzącym octem i przy­kryć, niech tak postoi. Nastawić w rondlu tyle mocnego piwa po poło­wie z lekkim, aby zajęło rybę, zbyteczna bowiem ilość płynu robi ją zbyt miękką. Podpalić trochę cukru, pokrajać drobno marchew, selera, pora, parę cebul, wziąć kilka ziarn prostego i angielskiego pieprzu, parę goździków, trochę liścia bobkowego, skórki cytrynowej i soli i za­gotować to wszystko razem w piwie. Skoro kilka razy zawre, włożyć rybę, wrzucić skorynkę podsitkowego chleba, a gdy się na mocnym og­niu wyżej opisanym sposobem zagotuje, dodać kawałek masła, potrzą­sając często, aby ryba nie przypadła do rondla. Skoro dojdzie, nakryć na kilka minut papierem i wyłożyć na półmisek, osypać pietruszką i zalać przecedzonym, zawiesistym sosem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 130.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply