Karp w winie czerwonym z łuską.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo karpia, soli, cynamonu szczypta, 4 – 5 goździków, 1 butelka czerwonego wina, 1/4 szklanki octu, 1 ½ szklanki bulionu mocnego, 1 kieliszek oliwy, 1 cytryna, 5 – 6 kawałków cukru.
Sposób przygotowania:
Rozpłatać żywego karpia, pokrajać na części i razem ze krwią ułożywszy do rondla posolić, posypać trochę tłuczonym cynamonem i goździkami. Wlać butelkę wina czerwonego, trochę octu, bulionu mocnego z włoszczyzną szklanki, kieliszek oliwy, cytrynę pokrajaną w talerzyki i kilka kawałków cukru. Postawić to pod pokrywą na mocnym ogniu i gotować, póki sos się nie wysadzi.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 130.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!