Karp w winie czerwonym z łuską

Karp w winie czerwonym z łuską.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo karpia, soli, cyna­monu szczypta, 4 – 5 goździków, 1 butelka czerwonego wina, 1/4 szklan­ki octu, 1 ½ szklanki bulionu mocnego, 1 kieliszek oliwy, 1 cytryna, 5 – 6 kawałków cukru.

Sposób przygotowania:

Rozpłatać żywego karpia, pokrajać na części i razem ze krwią ułożyw­szy do rondla posolić, posypać trochę tłuczonym cynamonem i goździka­mi. Wlać butelkę wina czerwonego, trochę octu, bulionu mocnego z wło­szczyzną szklanki, kieliszek oliwy, cytrynę pokrajaną w talerzyki i kilka kawałków cukru. Postawić to pod pokrywą na mocnym ogniu i gotować, póki sos się nie wysadzi.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 130.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply