Szczupak faszerowany z pieca.
Składniki:
1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 2 łyżki masła, 1 cebula, zielonej pietruszki, 5—6 sardelów, 1 jajo, trochę cytrynowej skórki, 1/2 bułki francuskiej, 1/2 szklanki mleka, trochę kwiatu muszkatołowego, pieprzu szczypta, 1 szklanka śmietany.
Sposób przygotowania:
Oskrobanego szczupaka rozpłatać przez brzuch, wyjąć mięso z ośćmi, zostawiając go cokolwiek przy skórze, która nie powinna być nadwerężona, głowa i ogon zostać powinny całe. Wyjąć ości z mięsa, posolić, posiekać drobno z upieczoną cebulą, zieloną pietruszką, kilku oczyszczonymi sardelami i skórką cytrynową, dodać rozmoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę lub sucharka, zmieszać wszystko z łyżką masła, jajem, odrobiną kwiatu muszkatołowego, pieprzem i solą i utłuc w moździerzu. Tym farszem napełnić lekko szczupaka i zaszyć na brzuchu. Wysmarować masłem brytfannę, obłożyć szczupaka z boku kijkami, umocować je szpagatem’, położyć na brytfannę, a polawszy nieco masłem i śmietaną do pieca wstawić, powtarzając w czasie pieczenia polewanie kilka razy. Upiekłszy na rumiano, wyjąć ostrożnie na półmisek, odjąć nici i patyczki, polać szczupaka sosem z brytfanny i posypać skórką cytrynową pokrajaną w paski.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 126.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!