Szczupak pieczony w słoninie

Szczupak pieczony w słoninie.

Składniki:

1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 20 deka słoniny, 2 cebule, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 kieliszek wina.

Sposób przygotowania:

Oskrobanego i oczyszczonego szczupaka osolić na parę godzin. Wyłożyć brytfannę słoniną pokrajaną w plastry oraz cebulą, marchwią i pietrusz­ką; położyć na to szczupaka, zakryć go słoniną (można trochę skropić wi­nem) i wstawić do gorącego pieca.

Można dawać do niego rozmaite sosy: rumiany z kaparami, bulionem i cytryną, śmietanowy z rakami i kalafiorami itd. Jeżeli kto chce mieć szczupaka faszerowanego, nie powinien wybierać mięsa, lecz wyjąć ości i wypełnić farszem z innych mniejszych szczupaków.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 126.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply