Szczupak pieczony w słoninie.
Składniki:
1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 20 deka słoniny, 2 cebule, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 kieliszek wina.
Sposób przygotowania:
Oskrobanego i oczyszczonego szczupaka osolić na parę godzin. Wyłożyć brytfannę słoniną pokrajaną w plastry oraz cebulą, marchwią i pietruszką; położyć na to szczupaka, zakryć go słoniną (można trochę skropić winem) i wstawić do gorącego pieca.
Można dawać do niego rozmaite sosy: rumiany z kaparami, bulionem i cytryną, śmietanowy z rakami i kalafiorami itd. Jeżeli kto chce mieć szczupaka faszerowanego, nie powinien wybierać mięsa, lecz wyjąć ości i wypełnić farszem z innych mniejszych szczupaków.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 126.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!