Gołąbki

Kosowska kuchnia jarska.

Składniki:

2 główki kapusty

40 dkg. ryżu lub kaszy jaglanej

10 – 15 grzybków suszonych

3 łyżki masła

4 cebule

majeranek

zielenina, sól.

Sposób przygotowania:

Liście kapusty sparzyć (głąbiki powycinać) i postawić na kuchni, aby zmiękły. Grzybki ugotować w 1 1/2 litrze wody (którą dodaje się po trochu), odcedzić, smak użyć do farszu; grzybki utrzeć w maszynce, cebulę pokrajać i usmażyć na maśle, ryż sparzyć i dokładnie wymyć – wszystko to dobrze wymieszać, dać majeranku, kopru zielonego i trybulki. Farsz cienko nakładać na liście kapusty i zwijać je w trąbkę, układać w kamiennym garnku, na któego dno dać warstwę liści kapuścianych. Gołąbki przykryć również warstwą liści i zalać do poziomu lekko osoloną wodą i na wolnym ogniu długo gotować. Gołąbki są dobre, gdy wszystka woda się wygotuje, aby nie były wodniste. Na półmisku polać masłem ze szczypiorkiem lub porami, względnie podać z sosem grzybowym, koprowym, chrzanowym lub pomidorowym.

Uwaga : Do zawijania farszu zamiast liści kapusty można użyć liści buraka, podbiału lub rzewienia.

Wyjaśnienie: Trybulka /trymbulka/ – gwarowa nazwa szczypiorku. Rzewień to rabarbar.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply