Kosowska kuchnia jarska.
Składniki:
2 główki kapusty
40 dkg. ryżu lub kaszy jaglanej
10 – 15 grzybków suszonych
3 łyżki masła
4 cebule
majeranek
zielenina, sól.
Sposób przygotowania:
Liście kapusty sparzyć (głąbiki powycinać) i postawić na kuchni, aby zmiękły. Grzybki ugotować w 1 1/2 litrze wody (którą dodaje się po trochu), odcedzić, smak użyć do farszu; grzybki utrzeć w maszynce, cebulę pokrajać i usmażyć na maśle, ryż sparzyć i dokładnie wymyć – wszystko to dobrze wymieszać, dać majeranku, kopru zielonego i trybulki. Farsz cienko nakładać na liście kapusty i zwijać je w trąbkę, układać w kamiennym garnku, na któego dno dać warstwę liści kapuścianych. Gołąbki przykryć również warstwą liści i zalać do poziomu lekko osoloną wodą i na wolnym ogniu długo gotować. Gołąbki są dobre, gdy wszystka woda się wygotuje, aby nie były wodniste. Na półmisku polać masłem ze szczypiorkiem lub porami, względnie podać z sosem grzybowym, koprowym, chrzanowym lub pomidorowym.
Uwaga : Do zawijania farszu zamiast liści kapusty można użyć liści buraka, podbiału lub rzewienia.
Wyjaśnienie: Trybulka /trymbulka/ – gwarowa nazwa szczypiorku. Rzewień to rabarbar.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!