Ryż w kożuchu

Kosowska kuchnia jarska.

Składniki:

1 filiżanka ryżu

1 łyżka masła

cukier

skórka cytrynowa

szczypta soli

woda

jabłka

konfitury lub masa migdałowa

białka

tarte orzech

Sposób przygotowania:

Ryż sparzyć wrzącą wodą, scedzić i gotować w wodzie z dodatkiem masła, cukru, skórki cytrynowej i odrobiny soli, póki nie zmięknie.

Jabłka niewielkie obrać, wydrążyć i odgotować, nadziać konfiturami lub masą migdałową i układać na półmisku (niklowym) w piramidę, wypełniajac ryżem przestwory.

Ubić tęgą pianę z białek, dodać cukru do smaku i oblać nią piramidę; posypać to jeszcze cukrem z orzechami i wstawić w piec do zarumienienia.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply