Kosowska kuchnia jarska.
Składniki:
1 filiżanka ryżu
1 łyżka masła
cukier
skórka cytrynowa
szczypta soli
woda
jabłka
konfitury lub masa migdałowa
białka
tarte orzech
Sposób przygotowania:
Ryż sparzyć wrzącą wodą, scedzić i gotować w wodzie z dodatkiem masła, cukru, skórki cytrynowej i odrobiny soli, póki nie zmięknie.
Jabłka niewielkie obrać, wydrążyć i odgotować, nadziać konfiturami lub masą migdałową i układać na półmisku (niklowym) w piramidę, wypełniajac ryżem przestwory.
Ubić tęgą pianę z białek, dodać cukru do smaku i oblać nią piramidę; posypać to jeszcze cukrem z orzechami i wstawić w piec do zarumienienia.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!