Kompot z jabłek

Kosowska kuchnia jarska.

Składniki:

5 jabłek

10 dkg. cukru

skórka z 1/2 cytryny

3/4 litra wody.

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokrajać na cząstki, wydrążyć i kłaść do zimnej wody, żeby nie sczerniały.

Zrobić syrop, dać okrojoną skórkę z cytryny i jabłka i ostrożnie gotować, żeby się nie rozgotowały na marmoladę. Następnie jabłka wyjmować na salaterkę, zalać pozostałym syropem i wynieść, aby ochłodły.

Kompot jabłkowy bardzo smakuje, gdy się go poda z dodatkiem innych owoców, można go więc mieszać z poziomkami, malinami, pomarańczami lub innemi surowemi owocami.

Uwaga: Zdrowsze są kompoty gotowane z nieobieranych owoców i bez wydrążania ziaren, zawarte są tam bowiem witaminy i olejki eteryczne. Gotuje się tak samo, jak obierane, ale przy jedzeniu łupkę i ogryzek wysysa się i wypluwa.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply