Kosowska kuchnia jarska.
Składniki:
5 jabłek
10 dkg. cukru
skórka z 1/2 cytryny
3/4 litra wody.
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pokrajać na cząstki, wydrążyć i kłaść do zimnej wody, żeby nie sczerniały.
Zrobić syrop, dać okrojoną skórkę z cytryny i jabłka i ostrożnie gotować, żeby się nie rozgotowały na marmoladę. Następnie jabłka wyjmować na salaterkę, zalać pozostałym syropem i wynieść, aby ochłodły.
Kompot jabłkowy bardzo smakuje, gdy się go poda z dodatkiem innych owoców, można go więc mieszać z poziomkami, malinami, pomarańczami lub innemi surowemi owocami.
Uwaga: Zdrowsze są kompoty gotowane z nieobieranych owoców i bez wydrążania ziaren, zawarte są tam bowiem witaminy i olejki eteryczne. Gotuje się tak samo, jak obierane, ale przy jedzeniu łupkę i ogryzek wysysa się i wypluwa.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!