Tort Kawowy I

Kosowska kuchnia jarska.

Składniki:

I placek:

25 dkg. migdałów, 25 dkg. cukru, 5 jaj, 2 żółtka, 1 łyzka tartej bułki

II placek:

25 dkg. migdałów, 25 dkg. cukru, 10 białek, 1 łyżka maki

Wanilja

Masa:

12 dkg. masła, 3 łyżki cukru, 3 żółtka, filiżaneczka czarnej kawy

Sposób przygotowania:

I. Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielone migdały,

bułkę tartą i pianę z białek.

Piec w średniej ciepłocie.

II. Z białek ubić pianię, dodać cukier, obrane, zmielone migdały,

mąkę, wanilję i upiec, jak placek poprzedni.

Masa:

Masło utrzeć na pianę z żółtkami i cukrem, na ostatku wlewać potrosze mocną, oziębioną kawę.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply