Kosowska kuchnia jarska.
Składniki:
I placek:
25 dkg. migdałów, 25 dkg. cukru, 5 jaj, 2 żółtka, 1 łyzka tartej bułki
II placek:
25 dkg. migdałów, 25 dkg. cukru, 10 białek, 1 łyżka maki
Wanilja
Masa:
12 dkg. masła, 3 łyżki cukru, 3 żółtka, filiżaneczka czarnej kawy
Sposób przygotowania:
I. Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielone migdały,
bułkę tartą i pianę z białek.
Piec w średniej ciepłocie.
II. Z białek ubić pianię, dodać cukier, obrane, zmielone migdały,
mąkę, wanilję i upiec, jak placek poprzedni.
Masa:
Masło utrzeć na pianę z żółtkami i cukrem, na ostatku wlewać potrosze mocną, oziębioną kawę.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!