Szczupak opiekany z kwaśną kapustą.
Składniki:
1 szczupak na 1 ½ – 2 kilo, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler, 1 pora, soli, 1 kilo kwaśnej kapusty, 3—4 łyżki masła, 2—3 sucharki, trochę korzeni.
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego i osolonego szczupaka zalać zimną wodą razem z włoszczyzną i ugotować; kapustę kwaśną ugotować osobno na miękko z łyżką masła; jedno i drugie ostudzić. Nasmarować grubo masłem półmisek, ułożyć na nim warstwę kapusty, potem warstwę pokrajanej na szmatki i oczyszczonej z ości ryby, na niej położyć masło i tak postąpić do pełności półmiska, uważając, aby ostatnia warstwa była z kapusty i masła. Wstawić półmisek na pół godziny do pieca, przykryć pokrywą, osypać go z wierzchu żarem, potem wyjąć, osypać sucharkiem, oblać obficie roztopionym masłem, przekłuwając widelcem, aby całkowicie przejęło i wstawić znowu do pieca, aby się zarumieniło.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 123.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!