Szczupak opiekany z kwaśną kapustą

Szczupak opiekany z kwaśną kapustą.

Składniki:

1 szczupak na 1 ½ – 2 kilo, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler, 1 pora, soli, 1 kilo kwaśnej ka­pusty, 3—4 łyżki masła, 2—3 sucharki, trochę korzeni.


Sposób przygotowania:

Oczyszczonego i osolonego szczupaka zalać zimną wodą razem z włosz­czyzną i ugotować; kapustę kwaśną ugotować osobno na miękko z łyżką masła; jedno i drugie ostudzić. Nasmarować grubo masłem półmisek, uło­żyć na nim warstwę kapusty, potem warstwę pokrajanej na szmatki i oczyszczonej z ości ryby, na niej położyć masło i tak postąpić do peł­ności półmiska, uważając, aby ostatnia warstwa była z kapusty i masła. Wstawić półmisek na pół godziny do pieca, przykryć pokrywą, osypać go z wierzchu żarem, potem wyjąć, osypać sucharkiem, oblać obficie rozto­pionym masłem, przekłuwając widelcem, aby całkowicie przejęło i wsta­wić znowu do pieca, aby się zarumieniło.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 123.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply