Szczupak na rosole burakowym.
Składniki:
1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 1 1/2 litra rosołu burakowego, 2 cebulę, 1 pietruszka, 1 marchew, 5 ziarn pieprzu, 2—3 liści bobkowe, 1 burak, 1 łyżeczka kminu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki. Zamiast masła można 1/2 szklanki oliwy.
Sposób przygotowania:
Oczyścić, pokrajać i osolić na godzinę szczupaka. Nastawić litra rosołu burakowego, wrzucić parę cebul, pietruszki, marchwi, trochę pieprzu i liścia bobkowego, parę goździków, utarty ćwikłowy burak, zagotować to mocno i przecedzić na ułożonego w drugim rondlu i .posypanego kminem szczupaka; przykryć i gotować na mocnym ogniu. Roztopić łyżkę sporą masła, rozbić z łyżką mąki, wlać to do ryby na dogotowaniu i podtrzymać na ogniu, póki sos nie zrobi się zawiesisty.
W poście można zamiast masła użyć pół szklanki oliwy.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 125.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!