Szczupak na rosole burakowym

Szczupak na rosole burakowym.

Składniki:

1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 1 1/2 litra rosołu burakowego, 2 cebulę, 1 pietruszka, 1 marchew, 5 ziarn pieprzu, 2—3 liści bobkowe, 1 burak, 1 łyżeczka kminu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki. Zamiast masła można 1/2 szklanki oliwy.

Sposób przygotowania:

Oczyścić, pokrajać i osolić na godzinę szczupaka. Nastawić litra ro­sołu burakowego, wrzucić parę cebul, pietruszki, marchwi, trochę pieprzu i liścia bobkowego, parę goździków, utarty ćwikłowy burak, zagotować to mocno i przecedzić na ułożonego w drugim rondlu i .posypanego kmi­nem szczupaka; przykryć i gotować na mocnym ogniu. Roztopić łyżkę sporą masła, rozbić z łyżką mąki, wlać to do ryby na dogotowaniu i pod­trzymać na ogniu, póki sos nie zrobi się zawiesisty.

W poście można zamiast masła użyć pół szklanki oliwy.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 125.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply