Szczupak z sosem rumianym.
Składniki:
1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 1 1/2 łyżki masła, 1 seler, 2 marchwie, 1 cytryna, 1 łyżka mąki, 2—3 kawałki cukru, 1 1/2 szklanki bulionu.
Sposób przygotowania:
Pokrajać i posolić oczyszczonego szczupaka, włożyć do rondla kawałek masła, pokrajać drobno główkę selera, parę marchwi, położyć na to rybę; osypać drobno pokrajaną cytryną, przykryć i dusić. Gdy się ryba ugotuje, wyjąć i trzymać w cieple, aby nie ostygła, zakrywając pokrywą. Do sosu wyduszonego wrzucić jeszcze trochę masła, wsypać łyżkę mąki i podrumienić; dodać trochę podpalonego cukru, IV« szklanki bulionu, wszystko mocno zagotować, przecedzić, włożyć w to rybę i poddusić na wydaniu.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 125.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!