Szczupak z sosem rumianym

Szczupak z sosem rumianym.

Składniki:

1 1/2—2 kilo szczupaka, soli, 1 1/2 łyżki masła, 1 seler, 2 marchwie, 1 cytryna, 1 łyżka mąki, 2—3 kawałki cukru, 1 1/2 szklanki bulionu.

Sposób przygotowania:

Pokrajać i posolić oczyszczonego szczupaka, włożyć do rondla kawałek masła, pokrajać drobno główkę selera, parę marchwi, położyć na to rybę; osypać drobno pokrajaną cytryną, przykryć i dusić. Gdy się ryba ugotu­je, wyjąć i trzymać w cieple, aby nie ostygła, zakrywając pokrywą. Do sosu wyduszonego wrzucić jeszcze trochę masła, wsypać łyżkę mąki i podrumienić; dodać trochę podpalonego cukru, IV« szklanki bulionu, wszystko mocno zagotować, przecedzić, włożyć w to rybę i poddusić na wydaniu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 125.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply