Pierożki drożdżowe z twarogiem

Pierożki drożdżowe z twarogiem pieczone w papierze.

Składniki:

9 żółtek, 15 deka masła, 2 szklanki mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1 litr mąki, 40 gram drożdży,, soli, 1 łyżka masła do posmarowania, 2 szklanki powideł lub 1/2 kilo twarogu, 1/3 szklanki cukru, 3 żółtka, 1/2 szklanki drobnych rodzenek. Do tego śmietana lub masło topione.

Sposób przygotowania:

Wziąć dziewięć żółtek, sklarowane masło, cukru do upodobania, 1/2 szklanki mleka, wymieszać dobrze, zagrzać, przecedzić i wlać do przesia­nej mąki. Po dobrym wyrobieniu ciasta wlać 40 gram dobrych drożdża w półszklance mleka i postawić w cieple, aby podeszło, podzielić na 8 części, nasmarować ćwiartki papieru masłem, nałożyć płasko ciastem, na nie położyć masy, złożonej z twarogu, zmieszanego z cukrem, żółtkami i drobnemi rodzenkami, albo jakich powideł, złożyć każdą ćwiartkę razem z ciastem na połowę, ułożyć na blasze i wstawić do pieca, wypalonego jak na zaparzane ciasto. Skoro papier nabierze złotawego koloru, wyjąć z pieca i odjąć papier. Podawać do tych pierogów roztopione masło lub śmietanę. Osypać każdy pieróg cukrem i cynamonem.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 214.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply