Szałtanosy

Szałtanosy.

Składniki:

3 litry słodkiego i 3 litry kwaśnego mleka, 4 jaja. Na cia­sto: 3 szklanki mąki, 2 jaja, soli. Do tego roztopione masło z sucharkiem i śmietaną.

Sposób przygotowania:

Mleko słodkie zmieszać z kwaśnym i ogrzać na twaróg. Skoro ściągnie, wycisnąć przez serwetkę, włożyć cztery całe jaja, wymieszać, robić gałeczki i układać je na rozwałkowanym cieście jak na zwyczajne kołduna robić kołdunki, spuszczać do wrzącej osolonej wody, ugotować i odcedzić. Na wydaniu zalać roztopionym masłem z sucharkiem. Osobno podać świeżą kwaśną śmietanę.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 214.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply