Bliny z mąki gryczanej na jajach.
Składniki:
1 litr mąki gryczanej, 1 1/2 szklanki pszennej, 6 jaj, 4 łyżki masła, 50 gramów drożdży, 1 szklanka masła do pieczenia, soli.
Sposób przygotowania:
Litr mąki gryczanej, 1 1/2 szklanki pszennej zmieszać razem, wziąć trzy szklanki tejże mąki, zaparzyć wodą, niech tak postoi. Wbić do tego ciasta sześć jaj całych, wlać cztery łyżki topionego masła, 3/4 szklanki drożdży, dosypać resztę maki, rozprowadzić wodą letnią gęściej trochę niż na naleśniki, wybić i dać podejść. Skoro się ciasto podniesie, piec bliny wyżej wskazanym sposobem.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 228-229.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!