Ryba duszona w śmietanie z kartoflami

Ryba duszona w śmietanie z kartoflami, smaczna.

Składniki:

1 1/2 kilo szczupaka, soli, 1 łyżka masła, 1 1/2 litra kartofli, szczypta pieprzu angielskiego, 1—2 szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:

Wysmarować rondel grubo masłem i wyłożyć surowymi kartoflami, po­krajanymi w talerzyki. Oprawioną jakąkolwiek rybę (najlepiej szczupaka) pokrajać w kawałki, posolić, popieprzyć pieprzem angielskim i przekładać warstwami na przemian z kartoflami; zalać to obficie śmietaną i do pieca wstawić.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 129.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply