Szczupak prałatowski z jarzynami.
Składniki:
1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, pieprzu, 2—3 marchwie, 2 pietruszki, 1 por, 1 seler, 2—3 cebule, 3—4 łyżki masła,
2 kieliszki rumu.
Sposób przygotowania:
Pokrajać i posolić szczupaka, wysmarować rondel masłem, nałożyć rozmaitej drobno uszatkowanej włoszczyzny i jarzyn, trochę przemytego masła, rząd szczupaka, znowu włoszczyzny i masła i tak postępować, póki wszystko się nie ułoży, pokrywając z wierzchu masłem. Dusić to pod pokrywą na węglach lub piecu, a skoro włoszczyzna gotowa, można. zalać dwoma kieliszkami rumu lub szklanką wina białego i z nim gotować do wydania.
Rum nie jest do tej ryby konieczny, znacznie jednak jej smak odmienia.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124-125.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!