Szczupak prałatowski z jarzynami

Szczupak prałatowski z jarzynami.

Składniki:

1 ½ – 2 kilo szczupaka, soli, pieprzu, 2—3 marchwie, 2 pietruszki, 1 por, 1 seler, 2—3 cebule, 3—4 łyżki masła,

2 kieliszki rumu.


Sposób przygotowania:

Pokrajać i posolić szczupaka, wysmarować rondel masłem, nałożyć rozmaitej drobno uszatkowanej włoszczyzny i jarzyn, trochę przemytego masła, rząd szczupaka, znowu włoszczyzny i masła i tak postępować, póki wszystko się nie ułoży, pokrywając z wierzchu masłem. Dusić to pod pokrywą na węglach lub piecu, a skoro włoszczyzna gotowa, można. zalać dwoma kieliszkami rumu lub szklanką wina białego i z nim gotować do wydania.

Rum nie jest do tej ryby konieczny, znacznie jednak jej smak odmie­nia.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 124-125.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply