Pyzy na parze lub z pieca

Pyzy na parze lub z pieca.

Składniki:

3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 3—4 jaja, 30 deka masła, 26 gramów drożdży.

Sposób przygotowania:

Zarobić ciasto jak na bułeczki, formę z rurką lub rondel bez rączki wysmarować masłem, układać w nim bułeczki, maczając każdą w rozto­pionym maśle, przykryć, wstawić do większego rondla, w którym powin­no być wrzącej wody na dwa cale, zakryć szczelnie i gotować przeszło go­dzinę, podlewając wodą. Wydać z roztopionym masłem.

Zamiast na parze, można te same pyzy zapiec w piecu.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 229.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply