„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Śledzie po żydowsku

/
Śledzie

Czybureki

/
Przysmaki tatarskie znacznie wzbogaciły kuchnię kresową, z biegiem lat stając się jej nieodłączną częścią. Jedną z takich potraw są, obok słynnych kołdunów, także czybureki (czyburki), kształtem przypominające płaskie pierogi. I choć wymagają sporo pracy, warto się pokusić o ich przyrządzenie, bowiem jest to jadło wyśmienite.

Bliny drożdżowe

/
Bliny są potrawą bardzo popularną nie tylko w Rosji, ale i na Kresach, choć przeważnie kojarzone są właśnie z kuchnią rosyjską. Zna ona kilka rodzajów blinów, różniących się dodatkami i rodzajem mąki (pszenna, gryczana, razowa lub mieszana). Tym razem wersja pszenna.

Zrazy po wołyńsku

/
Kuchnia wołyńska

Lwowskie gołąbki

/
Mniej znane w innych częściach kraju gołąbki z nietypowym raczej nadzieniem. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Kluski z grzybami

/
Mniej znana w innych częściach Polski ale bardzo smaczna odmiana klusek.

Kołduny litewskie

/
Najsławniejsza bez wątpienia wśród litewskich potraw, choć jej korzenie sięgają kuchni tatarskiej. Receptur na przyrządzenie kołdunów jest co najmniej kilkanaście, podobno każda najlepsza.

Zrazy po staropolsku

/
Kiedy zrazy są już uduszone, wystarczy dolać śmietany.

Kiełbasa w sosie piwnym

/
W kuchni staropolskiej wielkim poważaniem cieszyły się potrawy z kiełbas. Przyrządzano je "na sucho" albo w rozmaitych sosach. Bodaj najprostsza w wykonaniu, ale i bardzo smacznym była kiełbasa w sosie piwnym, zwanym polskim.