Kołduny litewskie

Najsławniejsza bez wątpienia wśród litewskich potraw, choć jej korzenie sięgają kuchni tatarskiej. Receptur na przyrządzenie kołdunów jest co najmniej kilkanaście, podobno każda najlepsza.

Składniki:

Ciasto: 1/2 kg mąki, 4 jaja, 1/2 szklanki wody albo pół na pół z sokiem z cebuli, sól.

Mąkę zmieszać z jajami i wodą, wyrobić ciasto, schować pod miskę, by nie obeschło. Urywając po kawałku, wałkować cienkie placki, wykroić małe krążki, nakładać farsz i sklejać nieduże pierożki.

Farsz: 1/2 kg wołowiny (zrazowej lub polędwicy), 10-12 dkg słoniny lub łoju, 2 cebule, sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Ugotować esencjonalny rosół z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw.

Mięso i tłuszcz obrany z żyłek posiekać jak najdrobniej. Dodać starte na tarce cebule, sól, posypać pieprzem i majerankiem. Dokładnie zmieszać i nakładać na krążki ciasta.

Gotować w rosole albo osolonej wodzie co najmniej 10 min. Podawać z rosołem albo osobno, choć to właśnie rosół jest “środowiskiem naturalnym” kołdunów.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply