Placki ziemniaczane po żmudzku

Po żmudzku

Składniki:

1 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1/2 kg dkg mięsa wieprzowego lub wołowego, 3-4 łyżki mąki pszennej, 15 kg słoniny, cebula, sól, pieprz, tłuszcz, szklanka śmietany.

Sposób przygotowania:

Ciasto:Ziemniaki ugotować, rozgnieść, wsypać makę ziemniaczaną, wbić 2 jajka, posolić, wymieszać.

Farsz: Mięso ugotować i zemleć lub bardzo drobno posiekać. Wbić 1 jajko, dodać kminek i pieprz, dosolić, wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wyciąć placki, nałożyć farsz, skleić tak jak pierogi. Obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu (olej, oliwa) z obu stron.

Okrasa: Słoninę pokroić w kostki i usmażyć. Gdy skwarki się zarumienią, dodać pokrojoną w kostki cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wymieszać ze śmietaną i polać placki.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply