Po żmudzku
Składniki:
1 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1/2 kg dkg mięsa wieprzowego lub wołowego, 3-4 łyżki mąki pszennej, 15 kg słoniny, cebula, sól, pieprz, tłuszcz, szklanka śmietany.
Sposób przygotowania:
Ciasto:Ziemniaki ugotować, rozgnieść, wsypać makę ziemniaczaną, wbić 2 jajka, posolić, wymieszać.
Farsz: Mięso ugotować i zemleć lub bardzo drobno posiekać. Wbić 1 jajko, dodać kminek i pieprz, dosolić, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyciąć placki, nałożyć farsz, skleić tak jak pierogi. Obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu (olej, oliwa) z obu stron.
Okrasa: Słoninę pokroić w kostki i usmażyć. Gdy skwarki się zarumienią, dodać pokrojoną w kostki cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wymieszać ze śmietaną i polać placki.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!