Lwowskie gołąbki

Mniej znane w innych częściach kraju gołąbki z nietypowym raczej nadzieniem. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

duża, ścisła kapusta biała, 1/2 kg wierzowego mielonego, 1/2 kg kaszy gryczanej palonej, 15 dkg boczku, 2 jajka, 1/4 l śmietany 22 %, rozpuszczona w 1/2 l. wody kostka bulionowa lub 1/2 l. rosołu, 3 łyżki przecieru pomidorowego albo 4-5 świeżych pomidorów, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kapustę obrać z zewnętrznych “brudnych” liści, wyciąć i wyrzucić głąb. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą tak, by kapusta została przykryta. Posolić. Gotować 30 min. Wyjąć, odsączyć i – gdy przestygnie – delikatnie porozdzielać wszystkie liście. Tymi największymi, zewnętrznymi wyłożyć dno naczynia, w którym gołąbki będą pieczone.

Kaszę zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na sypko. Dodać mięso, pocięty w kostę i zesmażony boczek, jajka, posypać lekko pieprzem, starannie wymieszać. Farsz kłaść na liście, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu. Zalać bulionem lub rosołem oraz śmietaną zmieszaną z przecierem pomidorowym; zamiast niego można użyć pomidorów świeżych, pociętych w plastry, zalewając je z wierzchu śmietaną. Całość okryć dużymi liśćmi. Wstawić do piekarnika (prodiża) na ok. 2 godziny.oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply