Przysmaki tatarskie znacznie wzbogaciły kuchnię kresową, z biegiem lat stając się jej nieodłączną częścią. Jedną z takich potraw są, obok słynnych kołdunów, także czybureki (czyburki), kształtem przypominające płaskie pierogi. I choć wymagają sporo pracy, warto się pokusić o ich przyrządzenie, bowiem jest to jadło wyśmienite.
Składniki nadzienia:
1/2 kg jednego z mielonych mięs: indycznego, gęsiego, wołowiny lub baraniny, ok. 30 dkg cebuli, sól, pieprz, papryka mielona ostra, natka pietruszki, olej, oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Zarobić ciasto z 1/2 kg mąki pszennej, 1 jaja i wody. Przykryć i odstawić na 20 minut, by “odpoczęło”.
Do mięsa dodać obraną, startą na tarce cebulę, osolić, posypać pieprzem i papryką, ale bez przesady. Rozwałkować cieniutko ciasto, wykrawać duże krążki, nakładać cienką warstwę farszu i sklejać.
Na patelni rozgrzać sporo tłuszczu, kłaść czybureki i smażyć powoli z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na bibule albo papierowym ręczniczku.
Czybureki jada się na gorąco; można je polać śmietaną lub popijać, co jest znacznie smaczniejsze, klarownym czerwonym barszczem.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!