Czybureki

Przysmaki tatarskie znacznie wzbogaciły kuchnię kresową, z biegiem lat stając się jej nieodłączną częścią. Jedną z takich potraw są, obok słynnych kołdunów, także czybureki (czyburki), kształtem przypominające płaskie pierogi. I choć wymagają sporo pracy, warto się pokusić o ich przyrządzenie, bowiem jest to jadło wyśmienite.

Składniki nadzienia:

1/2 kg jednego z mielonych mięs: indycznego, gęsiego, wołowiny lub baraniny, ok. 30 dkg cebuli, sól, pieprz, papryka mielona ostra, natka pietruszki, olej, oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zarobić ciasto z 1/2 kg mąki pszennej, 1 jaja i wody. Przykryć i odstawić na 20 minut, by “odpoczęło”.

Do mięsa dodać obraną, startą na tarce cebulę, osolić, posypać pieprzem i papryką, ale bez przesady. Rozwałkować cieniutko ciasto, wykrawać duże krążki, nakładać cienką warstwę farszu i sklejać.

Na patelni rozgrzać sporo tłuszczu, kłaść czybureki i smażyć powoli z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na bibule albo papierowym ręczniczku.

Czybureki jada się na gorąco; można je polać śmietaną lub popijać, co jest znacznie smaczniejsze, klarownym czerwonym barszczem.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply