Kiełbasa w sosie piwnym

W kuchni staropolskiej wielkim poważaniem cieszyły się potrawy z kiełbas. Przyrządzano je “na sucho” albo w rozmaitych sosach. Bodaj najprostsza w wykonaniu, ale i bardzo smacznym była kiełbasa w sosie piwnym, zwanym polskim.

Składniki:

3/4 kg miękkiej kiełbasy wędzonej lub białej, 1/2 l jasnego piwa, tyle samo wody, 2 cebule, łyżka masła, łyżka mąki, 2 łyżki winnego octu, cukier, sól, maggi.

Sposób przygotowania:

Piwo połączyć z wodą, wrzucić drobno pokrojone cebule, gotować pod przykryciem ok. 18-20 min, następnie przetrzeć przez sito. Z łyżki masła i łyżki mąki zrobić złocistą zasmażkę, połączyć ją z przecierem, mieszać przez chwilę. Doprawić octem, cukrem i solą, ewentualnie maggi. Włożyć pokrojoną na krążki albo w ukośnie kawałki kiełbasę, całość gotować przez 3 – 4 min., od czasu do czasu mieszając. Sos powinien być średnio gęsty. Ten rodzaj “upiększonej” kiełbasy najlepiej smakuje z ugotowanymi na sypko ziemniakami, kopytkami lub kluskami kładzionymi.

Jest to porcja dla co najmniej sześciu lubiących sobie podjeść osób. Ale ilość produktów do przyrządzenia sosu można zmniejszyć o połowę.

oprac. Zuzanna Śliwa

1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply

  1. lech
    lech :

    Pojęcia nie mam, co to kluski kładzione, reszta jest mi znana, no sam smakołyk dopiero postaram sobie przygotować w niedzielne popołudnie, ale obiecuję się pochwalić.Swoją drogą, niema na tym portalu bardziej mnie irytującego wątku, nad SMACZNE KRESY.

    Zastanawiałem się nad ilością, ale idę na całość.Mój jedyny syn potrafi sobie dogodzić, a i córa może da się przekonać.

    p.s.Troszkę Panom na złość to napisałem, relacja z uczty będzie dotkliwszą 😉