Kiedy zrazy są już uduszone, wystarczy dolać śmietany.

Składniki:

3/4 kg wołowiny zrazowej, ok. 5 dkg grzybów suszonych, szklanka śmietany, ziemniaki, mąka, masło lub oliwa, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w poprzek włókien na cienkie kotlety, ubić tłuczkiem. Rozgrzać na patelni łyżkę masła (oliwy) mięso krótko obsmażyć z obu stron. Grzyby ugotować w ok. 1 l osolonej wody. Gdy będą miękkie, odcedzić i pokroić na paseczki. Zrazy przenieść do rondla, obłożyć grzybami, dolać wywar grzybowy. Dusić pod przykryciem przez ok. pół godziny. Można teraz dodać obrane, skrojone w plastry surowe ziemniaki i podusić razem aż do miękkości. Szklankę kwaskowatej śmietany rozkłócić z łyżką mąki, dolać do zrazów, i jeszcze kilka minut gotować, nie zapominając o mieszaniu. Posypać pieprzem, ewentualnie dosolić. Zrazy można też przygotować bez dodatku ziemniaków, bowiem potrawa ta doskonale smakuje również z kaszą gryczaną albo grubymi kluskami.

Istnieje jeszcze inna wersja zagęszczania sosów, zresztą nie tylko zrazowych. Po przełożeniu obsmażonych zrazów do rondla, dokładamy sporą garść skórek z razowca, które zagęszczą sos w sposób naturalny. Kiedy zrazy są już uduszone, wystarczy dolać śmietany.

oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply