Kuchnia wołyńska
Składniki:
3/4 kg wołowiny zrazowej, tyleż kapusty świeżej lub kwaszonej, kilka szerokich plastrów słoniny (tyle, ile będzie zrazów), łyżka oliwy lub smalcu, szklanka rozwodnionego bulionu.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na grube plastry, rozbić na duże płaty, lekko obsmażyć obustronie, przełożyć do rondla, dolać nieco wrzątku i przez 20 min. dusić pod przykryciem.
Kapustę ugotować i pod koniec, gdy zmięknie, odparować nadmiar wody. Na podstudzone zrazy nałożyć kapustę, zwinąć i otoczyć płatem słoniny. Ułożyć w rondlu ale tak, by się nie stykały, wlać szklankę bulionu i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Nie przykrywać, jednak od czasu do czasu polewać je płynem z dna rondla. Podpiekać do chwili wytopienia i zarumienienia się słoniny. Wyłożyć na półmisek, polać sosem z rondla. Podawać z potłuczonymi ziemniakami albo z kaszą gryczaną na sypko lub z chlebem.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!