Bliny są potrawą bardzo popularną nie tylko w Rosji, ale i na Kresach, choć przeważnie kojarzone są właśnie z kuchnią rosyjską. Zna ona kilka rodzajów blinów, różniących się dodatkami i rodzajem mąki (pszenna, gryczana, razowa lub mieszana). Tym razem wersja pszenna.
Składniki:
40 dkg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 3 jaja, 1,5 dkg drożdży, 4 dkg masła, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (olej, oliwa).
Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić dokładnie w szklance podgrzanego mleka, dodając połowę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn urośnie, wsypać resztę mąki, dolać mleka z rozmieszanymi żółtkami i stopionego masła. Osolić, pocukrzyć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać delikatnie z ciastem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką cienkie placki, smażyć z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Bliny można jeść zarówno na słodko: ze śmietaną, cukrem, konfiturami, jak i na słono: z kawiorem, łososiem, albo inną rybą.
oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!