Szczupak pieczony z rożna ze śmietaną

Szczupak pieczony z rożna ze śmietaną. Składniki:
2 – 2 1/2 kilo szczupaka, soli, skórki cytrynowej, 2 łyżki fasoli, 1 seler, 1 pietruszka, 1/2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1—szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:

Dość wielkiego szczupaka oczyściwszy z łuski osolić solą prażoną; po osoleniu wytrzeć płótnem, naszpikować skórką cytrynową, fasolką w occie marynowaną, pietruszką w paski krajaną i selerem. Jeśli daje się ten szczupak w dzień mięsny, to naszpikować go jeszcze ozorem, następnie posmarować masłem, uwiązać dobrze między dwoma łuczywkami, przy­wiązać do rożna i piec, polewając ciągle kwaśną śmietaną z dodaniem nieco świeżego masła; można go też piec na brytfannie. Na wydaniu zalać tą śmietaną, która ściekała ze szczupaka, dodawszy trochę masła i mąki. Szczupak ten daje się też faszerowanym.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 127-128.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply