Wiele potraw kuchni żydowskiej łączy się z obchodzonymi przez ten naród uroczystościami różnych świąt. Mimo to sporo smakołyków, choć czasem w nieco zmienionej formie, przeniknęło również do kuchni kresowej. Jedną z nich są słodkie racuszki, zwane chanukkami (Chanuka to Święto Światła). Przygotowanie ich jest niezwykle proste. To bardzo smaczny, delikatny i wyśmienity deser; można go podać do kawy, herbaty albo nawet czekolady na gorąco.

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej, pół łyżeczki anyżku, tyleż soli, 1,5 dkg proszku do pieczenia, 1/4 l wody, tłuszcz do smażenia (olej, oliwa).

Sposób przygotowania:

Wsypać do głębszego naczynia mąkę, dodać anyżek, sól i rozpuszczony w szklance wody proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, wyrabiając je tak długo, by uzyska odpowiednią, lekką konsystencję. Przykryć szczelnie lnianą ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłym miejscu.

Urywać po kawałku, formować w dłoniach cienkie wałki, łącząc ich końcówki tak, by powstało kółko. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć obustronnie na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Oprac. Zuzanna Śliwa

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply