Wiele potraw kuchni żydowskiej łączy się z obchodzonymi przez ten naród uroczystościami różnych świąt. Mimo to sporo smakołyków, choć czasem w nieco zmienionej formie, przeniknęło również do kuchni kresowej. Jedną z nich są słodkie racuszki, zwane chanukkami (Chanuka to Święto Światła). Przygotowanie ich jest niezwykle proste. To bardzo smaczny, delikatny i wyśmienity deser; można go podać do kawy, herbaty albo nawet czekolady na gorąco.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej, pół łyżeczki anyżku, tyleż soli, 1,5 dkg proszku do pieczenia, 1/4 l wody, tłuszcz do smażenia (olej, oliwa).
Sposób przygotowania:
Wsypać do głębszego naczynia mąkę, dodać anyżek, sól i rozpuszczony w szklance wody proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, wyrabiając je tak długo, by uzyska odpowiednią, lekką konsystencję. Przykryć szczelnie lnianą ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłym miejscu.
Urywać po kawałku, formować w dłoniach cienkie wałki, łącząc ich końcówki tak, by powstało kółko. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć obustronnie na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Oprac. Zuzanna Śliwa
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!