„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Chrust migdałowy

/
Chrust migdałowy.

Chrust doskonały

/
Chrust żółtkowy doskonały

Chrust z lejka

/
Na wydaniu osypać cukrem lub zalać sokiem.

Pączki drożdżowe zaparzane

/
Pączki drożdżowe zaparzane.

Pączki inaczej

/
Pączki inaczej.

Pączki doskonałe

/
Pączki doskonałe.

Pączki przyjacielskie

/
Pączki przyjacielskie.

Chłodnik

/
Chłodnik z botwiny, buraczków lub szczawiu.

Chłodnik z malin, porzeczek, truskawek lub poziomek.

/
Chłodnik z malin, porzeczek, truskawek lub poziomek.

Chłodnik z czernic

/
Chłodnik z czernic.

Chłodnik z wisien

/
Chłodnik z wisien.

Zupa orszadowa

/
Wydając do stołu oziębić i dawać do tej zupy ryż na sypko w wodzie ugotowany z cynamonem, cukrem i rodzenkami.

Zupa z malin

/
Zupa z malin lub poziomek inaczej.

Zupa z poziomek

/
Zupa z poziomek.

Zupa z głogu inaczej

/
Zupa z głogu inaczej.

Zupa z głogu

/
Zupa z głogu.

Zupa z suszonych czernic

/
Zupa z suszonych czernic.

Zupa z wiśni suszonych

/
Zupa z wiśni suszonych.

Zupa ze śliwek

/
Zupa ze śliwek ze śmietaną lub postna.

Zupa "nic po nim"

/
Zupa z mleka z pianką pod nazwą "nic po nim"

Rosół z ryby z farszem

/
Rosół z ryby z farszem.

Zupa z grzybów maślna lub postna

/
Zupa z grzybów maślna lub postna.

Ucha ze sterli postna

/
Ta sama zupa wyborna z łososia lub jesiotra.

Zupa ruska (ucha) postna

/
Zupa ruska (ucha) postna

Zupa zaciągana maślna

/
Zupa zaciągana maślna.

Zupa ogórkowa bielona

/
Zupa ogórkowa bielona.

Zupa z dyni

/
Zupa z dyni.

Zupa postna kwaśna ze stynki

/
Zupa postna kwaśna ze stynki.

Zupa kwaśna zaciągana z suszonej rybki

/
Zupa kwaśna zaciągana z suszonej rybki.

Krupniczek jęczmienny z makowym mlekiem

/
Krupniczek jęczmienny z makowym mlekiem.

Miszkulancja

/
Zupa postna z jarzynami, miszkulancją zwana.

Zupa z piwa

/
Zupa z piwa.

Chleb zaparzany

/
Piekąc jakikolwiek chleb, zostawić kawał ciasta jak na pół bułki, obwiązać w naczyniu, aby nie stęchło i zachować do chleba zaparzanego w zimnym i suchym miejscu.

Chleb inaczej

/
Chleb inaczej.

Chleb

/
Chleb.

Szałtanosy

/
Szałtanosy.

Pierożki drożdżowe z twarogiem

/
Pierożki drożdżowe z twarogiem pieczone w papierze.

Pierożki drożdżowe zapiekane z powidłami

/
Pierożki drożdżowe zapiekane z powidłami.

Pierożki ukraińskie

/
Pierożki ukraińskie.

Kołdunki ukraińskie z Czernic

/
Zamiast czernic można tu użyć wisien.

Kołduny tyszkiewiczowskie

/
Zalać roztopionym masłem z podrumienioną dobrze cebulą.

Kołdunki z grzybów suszonych

/
Kołdunki, czyli pierożki z rozmaitym farszem.

Pierogi kapuściane

/
Pierogi kapuściane, do których przyznaje się wielu.

Pierogi z Pokucia

/
Pierogi z Pokucia, choć nie tylko.

Pierogi litewskie serowe

/
Litewskie serowe, ale konkretne, bo na ostro.

Pierogi wątróbkowe po żydowsku

/
Pierogi wątróbkowe po żydowsku

Cebulaki

/
Pierogi tatarskie z cebulą - cebulaki

Kibiny

/
Kibiny czyli - obok kołdunów - popis kuchni wileńskiej

Pierogi ruskie

/
Pierogi ruskie czyli... typowo polskie.

Tort Kawowy I

/
Kosowska kuchnia jarska.

Kompot z jabłek

/
Kosowska kuchnia jarska.